Home » Miscellaneous » BIHAR Facts for BPSC, BSSC Exam | History, Geography, Polity, and Statistics

BIHAR Facts for BPSC, BSSC Exam | History, Geography, Polity, and Statistics

Learn very important Bihar Facts for various exams like BPSC, BSSC, CSBC Bihar Police Constable, Bihar Police Sub Inspector, Bihar Police BPSSSC Enforcement SI, and other.

HISTORY: BIHAR FACTS

  1. What is the capital of Bihar?

Ans. Patna is the capital of Bihar.

2. What is the Year of Formation of Bihar?

Ans. 1912 (as Bihar, Odisha Province) is the year of the formation of Bihar.

3. When was the 1st Division of Bihar taken place?

Ans. The 1st Division of Bihar taken place on 1 April 1936. On this day Bihar (including Jharkhand) and Orissa separated from each other.

4. When was 2nd Division of Bihar taken place?

Ans. Second Division of Bihar taken place on 15 Nov. 2000. On this day Bihar and Jharkhand separated from each other.

BIHAR Facts for BPSC, BSSC Exam | History, Geography, Polity, and Statistics IMAGE

5. When is Bihar State day (Bihar Diwas) celebrated?

Ans. Bihar State day or Bihar Diwas celebrated on 22 March every year to commemorate Bihar’s separation from Bengal Presidency in 1912.

6. Who was the Founder of Patliputra?

Ans. Udayin is the founder of Patliputra in 490 BCE. He was the son of Ajatashatru, king of Magadha (South Bihar).

7. What was the Ancient Name of Patna?

Ans. Patliputra was the Ancient Name of Patna. The name Patna has encountered many changes at its earliest stages like Pataligram, Kusumpur, Patliputra, Azimabad, etc., ultimately stopping to the present one.

8. Who was the Founder of Patna?

Ans. Shershah Suri (in 1541 AD) was the founder of Patna.

9. Which is the oldest industry of Bihar State?

Ans. Sugar Industry is the oldest industry of Bihar State

GEOGRAPHY: BIHAR FACTS

1. What is the Geographical Location of Bihar?

Ans. The geographical location of Bihar is as follows;

North latitude: 24°-20-10″ to 27°-31′-15″

East longitude 82° -19′-50″ to 88°-17′ 40″

2. What is the total area of Bihar?

 Ans. The total area of Bihar is 94,163 sq km. Following is the area of Urban and Rural Bihar respectively:

  • The rural area of Bihar – 92,358.40 sq km.
  • The urban area of Bihar -1,804.00 sq km.

3. What is the total Length & Breadth of Bihar?

Ans. The length of Bihar from North to South is 345 km, whereas, the Breadth of Bihar from East to West 483 km

4. What is the area wise position of Bihar in India.

Ans. The area-wise position of Bihar in India is 12th. Other states ordered from largest to smallest are- Rajasthan (1st), Madhya Pradesh (2nd), Maharashtra (3rd), Uttar Pradesh (4th), Gujarat (5th), Karnataka (6th), Andhra Pradesh (7th), Odisha (8th) and etc.

Ans. The area-wise position of Bihar in India is12th. It

5. What is the Literacy wise position of Bihar in India?

Ans. According to Census 2011, the literacy wise position of Bihar in India is 36th with literacy rate at 70.9%.

6. Which are the Neighbouring States of Bihar?

Ans. The Neighbouring States of Bihar are Jharkhand, Uttar Pradesh, West Bengal

7. Which are the Neighbouring countries of Bihar?

Ans. The neighboring Country of Bihar is Nepal.

8. Name the rivers of Bihar.

Ans. The rivers of Bihar are: Ganga, Ghaghra, Gandak, Kosi, Kamla, Bagmati, Son, Punpun

9. List of National Parks and Wildlife Sanctuaries in Bihar.

Ans. Following is the List of National Parks and Wildlife Sanctuaries in Bihar:

National Parks and Wildlife Sanctuaries

Year

District

Valmiki National Park

1989

West Champaran

Pant wildlife sanctuary Rajgir

1978

Nalanda

Bhimbandh Wildlife Sanctuary

1976

Munger

Gautam Buddha Wildlife Sanctuary

1971

Gaya

Udaypur Wildlife Sanctuary

1978

West Champaran

Kusheshwar Asthan Bird Sanctuary

1989

Begusarai

Vikramshila Gangetic Dolphin Sanctuary

1990

Bhagalpur

Kaimur Sanctuary

1979

Rohtas

10. What is the total Forest land in Bihar?

Ans. The total Forest land in Bihar is 621.64 thousand hectares.

11. What is the total Area under Non-Agri Use in Bihar?

Ans. The total Area under Non-Agricultural use in Bihar is 16.44 hectares.

12. What is the total forest area of Bihar?

Ans. The total forest area of Bihar is 7305.99 sq. km (i.e. 7.76% of the total area of Bihar)

13. Which District of Bihar gets the highest and lowest forest?

Ans. Kaimur (41.12%) district of Bihar gets the highest forest whereas Sheikhpura (0.15%) District gets the lowest forest.

14. Which is the Forest less district of Bihar?

Ans. Jehanabad is the Forest less district of Bihar.

15. What is the average height above Sea level of Bihar?

Ans. 173 feet (52.73 m.) is the average height above Sea level.

16. Name the Highest Peak of Bihar.

Ans. Someshwer (875 m) is the Highest Peak of Bihar.

17 . What is the Annual Rainfall (Normal) and Average Rainfall of Bihar?

Ans. Annual Rainfall (Normal) is 780 mm (2018-19) whereas Average Rainfall 987.2 mm (2001-2018).

18. Which district of Bihar gets the maximum rainfall?

Ans. Kishanganj district of Bihar gets the maximum rainfall.

19. Which is the hottest district of Bihar?

Ans. Gaya is the hottest district of Bihar with temperature ranging from 40° – 50°C.

20. Name the type of Bihar Climate.

Ans. Monsoon

21. What type of Natural Resources found in Bihar?

Ans. Following are the type of Natural Resources found in Bihar:

    • Fertile land
    • Water resource – surface & ground
    • Limestone
    • Silica sand

22. What is the total number of Bihar Livestock?

Ans. As per the livestock census of 2019, the total number of Bihar Livestock is 3.65 crore.

23. Which is the largest river valley project of Bihar?

Ans. Gandak Project is the largest river valley project of Bihar.

  • Largest river valley project

24. Which is the maximum Sulphur producing district of Bihar?

Ans. Rohtas is the maximum Sulphur producing district of Bihar

25. Name the longest and smallest national Highway in Bihar.

Ans. NH-31 (404 km) is the Longest and NH-727A (4.5 km) is the smallest national Highway in Bihar.

26. Which are the major National Highway (NH) that crossing through Bihar?

Ans. NH-2, NH-28, NH-30, NH-31 are the major National Highway that crossing through Bihar.

27. What is the share of National Highway (NH) total road length in Bihar?

Ans. The share of the National Highway (NH) total road length in Bihar is 2.3%.

28. What is the share of State highway (SH) total road length in Bihar

Ans. The share of the State highway (SH) total road length in Bihar is 2.1%.

29. Which is the Biggest (area wise) Wildlife Sanctuary of Bihar?

Ans. Kaimur Sanctuary is the Biggest (area wise) Wildlife Sanctuary of Bihar.

POLITY: BIHAR FACTS

1. What is the type of State Legislature of Bihar?

Ans. Bicameral 

2. What is the total number of Assembly constituencies in Bihar Vidhan Sabha?

Ans. 243 

3. What is the total number of Reserved seats for Scheduled Caste (SC) and  in Bihar Vidhan Sabha?

Ans. In Bihar Vidhan Sabha, the total number of Reserved seats for Scheduled Caste (SCs) is 40 and for Scheduled Tribes (STs) is 2 (Manihari-Katihar, Katoria-Banka)

4. What is the total number of Members of the Legislative Council (MLC) in Bihar Vidhan Parisad?

Ans. MLC (Vidhan Parisad) –75

5. What is the total number of Parliamentary constituencies in Bihar?

Ans. 40

6. What is the total number of Reserved seats for Scheduled Caste (SC) in Lok Sabha from Bihar?

Ans. The total number of Reserved seats for Scheduled Caste (SC) in Lok Sabha from Bihar is 6 (Gopalganj, Hajipur, Samastipur, Sasaram, Gaya, and Jamui)

7. What is the number of Rajya Sabha seats of Bihar?

Ans. 16

8. What is the percentage of Reserved seats for women in Panchayats of Bihar?

Ans. 50% is the percentage of Reserved seats for women in Panchayats.

9. Which are the State official languages of Bihar?

Ans. Hindi & Urdu are the State official languages of Bihar.

10. Which is the most Spoken languages of Bihar?

Ans. Maithili is the most Spoken language of Bihar.

11. What is the total number of Division, District, and C.D. Block in Bihar?

Ans. Division – 9, District – 38, C.D. Block – 534.

12. What are the types of local bodies in Bihar?

Ans. Following are the types of local bodies in Bihar:

    • Nagar Nigam – 12
    • Nagar Parishad – 49
    • Nagar Panchayat – 86
    • Gram Panchayat – 8386

13. Who is the Present Governor of Bihar?

Ans. Fagu Chouhan is the Present Governor (2020) of Bihar.

STATE SYMBOL: BIHAR FACTS

 1. Which is the State Animal of Bihar?

Ans. The State Animal of Bihar is Ox.

2. Which is the State Bird?

Ans. Sparrow (Sparrow day 20 March) is the State bird of Bihar.

3. Which is the State Tree of Bihar?

Ans. Рееpal is the State tree of Bihar.

4. Which is the State Flower of Bihar?

Ans. Marigold is the State flower of Bihar.

5. Which is the State Fish of Bihar?

Ans. Mangur is the State fish of Bihar.

6. What is the symbol of Patna city?

Ans. Golghar is the symbol of Patna city.

STATISTICAL DATA: BIHAR FACTS

1. What is the Population of Bihar?

Ans. According to the Census of 2011, the population of Bihar is 10,40,99,452. Nearly 89% of its population lives in rural areas whereas 11% lives in Urban area.

  • Male population in Bihar – 54,278,157
  • Female population in Bihar – 49,821,295

2. What is the Population Density of Bihar?

Ans. The Population Density of Bihar is 1,102/ km² (Highest in India). Bihar is the 3rd most populated state in India.

3. What is the Literacy Rate of Bihar?

Ans. According to the Census of 2011, following is the literacy rate of Bihar:

  • Total Literacy Rate – 63.82%
  • Male Literacy Rate – 73.39%
  • Female Literacy Rate – 53.33%
  • District having highest literacy rate: Rohtas (75.59%)
  • District having lowest literacy rate: Purnia 52.49

4. What is the percentage of decadal Population Growth (2001-2011) of Bihar?

Ans. Following is the percentage of decadal Population Growth (2001-2011) of Bihar:

  • Percentage: 25.07%
  • Absolute: 20,806,128

5. Which is the most and least populous district of Bihar?

Ans. According to the Census of 2011, following is the most and least populous district of Bihar:

  • Most Populous District of Bihar – Patna (5,772,804)
  • Least Populous District of Bihar – Sheikhpura (634,927)

6. Which is the most and least densely populated district of Bihar?

Ans. According to the Census of 2011, following is the most and least densely populated district of Bihar:

  • Most densely populated district of Bihar: Sheohar (1,882)
  • Least densely populated district of Bihar: Kaimur (Bhabua) (488)

7. How much Area in Bihar is under cultivation?

Ans. 52.42 lakh ha

8. How much Area in Bihar is Barren land

Ans . 4.3 lakh ha

9. What is the Bihar Per Capita Income at constant price?

Ans. Rs. 30617 (2011-12)

10. Which District gets the highest and lowest urbanization rate?

Ans. Patna district gets the highest urbanization rate i.e. 43.1%, whereas, Banka district gets lowest urbanization rate of 3.5%.

11. What is the Sex ratio of Bihar?

Ans. The sex ratio of Bihar is 918.

  • District having highest sex-ratio: Gopalganj (1,015)
  • District having lowest sex-ratio : Munger & Bhagalpur (879)

BIHAR FACTS: IMPORTANT PERSONS BY THEIR SURNAME

NAME

SURNAME

Jai Prakash Narayan

Loknayak

Dr. Rajendra Prasad

Deshratna, Ajatshatru

Dr. Shi Krishna Singh

Bihar Kesri

Dr. Anugraha Narayan Sinha

Bihar Bibhuti

Ramdhari Singh Dinkar

National Poet (Rashtra Kavi)

Nagarjuna

Baba

Babu Jagjivan Ram

Babujee

Janardhan Prasad Singh

Justice of peace

BIHAR FACTS: RESEARCH INSTITUTIONS IN BIHAR

INSTITUTE NAME

LOCATION

Rajendra Memorial Research Institute of Medical Sciences (RMRIMS) – 1963

Agam Kuan, Patna

Kashi Prasad Jayaswal research Institute (KPJRI) – 1950

PATNA

A. N. Sinha Institute of Social Studies – 1958

PATNA

Research Center Makhana, Darbhanga

DARBHABGA

Bihar Research Institute

PATNA

National Institute of Pharmaceutical Education and Research

HAJIPUR

 

Also read: First in Bihar GK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *