Home » Miscellaneous » First in Bihar GK – Personalities, Events, and Other Important Facts

First in Bihar GK – Personalities, Events, and Other Important Facts

First in Bihar GK - Personalities, Events, and Other Important Facts

Learn First in Bihar GK – Personalities, Events, and Other Important Facts. The given First in Bihar facts are important for various exams like BPSC, BSSC, CSBC Bihar Police Constable, BPSSSC, and others.

FIRST IN BIHAR: IMPORTANT PERSONALITIES

1. Who was the first Chief Minister of Bihar?

Ans. Sri Krishna Singh (1946-1961) was the first Chief Minister of Bihar.

2. Who was the First Governor of Bihar?

Ans. Jai Ram Das Daulat Ram was the First Governor of Bihar.

3. Who was the first Bihari to receive the Jnanpith Puraskar?

Ans. The Bihari  first to receive the Jnanpith Puraskar was Dr. Ramdhari Singh Dinkar for ‘Urvashi‘ (1972)

4. Who was the First from Bihar to ascended to the throne of Delhi?

Ans. Sher Shah Suri (1540) was the First from bihar to ascended to the throne of Delhi

5. Who was the First Deputy Prime Minister of India from Bihar?

Ans. Dr. Jagjivan Ram was the First Deputy Prime Minister of India from Bihar

6. Where was the First T.V. relay center in Bihar established?

Ans. The first T.V. relay center in Bihar was established in Muzaffarpur (1978).

7. Who was the First to be award the Ashok-Chakra in Bihar?

Ans. Late Randheer Verma was the First to be award the Ashok-Chakra in Bihar

8. Name the First Ancient University of Bihar.

Ans. Nalanda University (5th century)

9. Name the First Modern University of Bihar.

Ans. Patna University (1917) was the First Modern University of Bihar.

10. Name the First Open University.

Ans. Nalanda University

11. Which was the First Bhojpuri film of Bihar?

Ans. “Hey Ganga Maiya Tohe Piyari Chadhaibo” was the First Bhojpuri film of Bihar.

12. Which was the First Maithili film of Bihar?

Ans. “Kanyadan” was the First Maithili film of Bihar

13. Which was the First Hindi film of Bihar?

Ans. Kal Hamara Hai (Director Girish Ranjan) was the First Hindi film of Bihar.

14. Who was the First Great poet of Bihar?

Ans. Vidyapati was the First Great poet of Bihar.

15. Who was the First Woman Chief Minister of Bihar?

Ans. Rabri Devi was the First Woman Chief Minister of Bihar

16. Who was the First Dalit Chief Minister of Bihar?

Ans. Bhola Paswan Shastri (1968-71) was the First Dalit Chief Minister of Bihar.

17. Who was the First Muslim Chief Minister of Bihar?

Ans. Abdul Gaffoor (1973-75) was the First Muslim Chief Minister of Bihar.

18. Who was the First Muslim Governor of Bihar?

Ans. Zakir Hussain (1957-62) was the First Muslim Governor of Bihar.

19. Name the First Hindi daily Newspaper of Bihar.

Ans. Bihar Bandhu (1874)

20. Name the First English daily Newspaper of Bihar.

Ans. The Bihar Herald (1875)

21. From where the First Neolithic age ornaments found in Bihar

Ans. Chirand (Saran, Chhapra)

22. Which was the First Oil Refinery Centre of Bihar?

Ans. Barauni was the First Oil Refinery Centre of Bihar.

23. Which was the first Irrigation Project of Bihar?

Ans. Son Project was the first Irrigation Project of Bihar

24. First Science Centre of Bihar is located in which district?

Ans. Sri Krishna Science Centre of Patna

25. Name the First Municipality of Bihar.

Ans. Araha (1865)

26. Who was the First Sikh Guru of travel in Bihar?

Ans. Guru Nanak

27. Which is Bihar’s first Ramsar site?

Ans. Kabartal (Begusarai) is the first Ramsar site of Bihar. It is recognized as a wetland of international importance.

28. Where is Bihar’s First Community Bird Sanctuary?

Ans. Katihar

29. Where is Bihar’s First Crocodile Rehabilitation Centre?

Ans.  Bihar’s First Crocodile Rehabilitation Centre is in Bhagalpur

30. Who was the First English Traveler to Bihar?

Ans. Ralph Fitch was the First English Traveler to Bihar.

31. Who was the First Muslim Invader to Bihar?

Ans. Bakhtiyar Khalji was the First Muslim Invader to Bihar.

32. Where is the First Indian Institute Technology (IIT) in Bihar located?

Ans. The first IIT in Bihar is located in Bihta (Patna).

33. Where is the First Indian Institute Management (IIM) located in Bihar?

Ans. The First Indian Institute Management (IIM) in Bihar is located in Gaya

34. Where is the first Indian Institute of Information  Technology (IIIT) in Bihar located?

Ans. Bagalapur

35. Where is the First International Airport in Bihar located?

Ans. Bodhgaya, Gaya

36. Where is the First Textiles & Handloom Park in Bihar located?

Ans. Bihta (Patna)

37. Where is the First Software Technology Park in Bihar located?

Ans. The First Software Technology Park in Bihar is located in Patna.

38. Who was the First Chairman of Bihar Vidhan Sabha?

Ans. Ram Dayalu Singh (1937) was the First Chairman of Bihar Vidhan Sabha.

39. Who was the first Chief Justice of Patna High Court before Independence?

Ans. Sir Justice Edward Maynard Des Champs Chamier was the first Chief Justice of Patna High Court before Independence.

40. Who was the first Indian Chief Justice of Patna High Court after independence:

Ans. Pandit Lakshami Kant Jha was the first Indian Chief Justice of Patna High Court after independence

41. Which was the first International Cricket Stadium in Bihar?

Ans. Moin-ul-Haq Stadium (also known as Rajendra Nagar Stadium) was the first International Cricket Stadium in Bihar.

42. When was the first Democratic election of Bihar held?

Ans. The First Democratic election of Bihar was held in March, 1937. In this election, Congress emerged as single largest party.


FIRST IN BIHAR: FIRST IN INDIA

1. Who was the First President of India?

Ans. Dr. Rajendra Prasad

2. Who was the First Mathematician in India

Ans. Aryabhatt was the First Mathematician in India.

3. Who was the First Chairman of the Constituent Assembly?

Ans. The First Chairman of the Constituent Assembly was:

  • Temporary – Dr. Sachchidanand Sinha
  • Permanent – Dr. Rajendra Prasad,

4. Who was the First Indian Governor during the British period?

Ans. S.P. Sinha (1921) was the First Indian Governor during the British period.

5. Where was the First Satyagrah of Mahatma Gandhi taken place?

Ans. The First Satyagraha of Mahatma Gandhi taken place in Champaran (Bihar) in 1917.

6. From where the First handwritten documentary evidence of Ashoka’s Period found?

Ans. Bihar

7. Who was the First Women Lok Sabha Speaker of India?

Ans. Mira Kumar, born in Patna, Bihar, was the 15th Speaker of Lok Sabha from 2009 to 2014.

8. Which was the first state to initiate BSNL mobile services?

Ans. Bihar was the first state to initiate BSNL mobile services.

9. Which was the First State to provide 50% women reservation in Panchayati Raj?

Ans. Bihar was the First State to provide 50% women reservation in Panchayati Raj.

10. Which is the Biggest animal fair of India

Ans. Sonpur fair is the Biggest animal fair of India.

11. Where is the First Khadi Mall located?

Ans. The First Khadi Mall is located in Patna.


FIRST IN BIHAR: FIRST IN WORLD

1. Name the First Democratic Republic of the World?

Ans. Vajji Sangh (Vaishali), situated in the Vaishali district of Bihar, was the First Democratic Republic of the World.

2. Who was the first emperor of the World who laid the weapons?

Ans. Emperor Ashok was the first emperor of the World who laid the weapons.

3. Who was the First Mathematician of the World?

Ans. Aryabhatt (476–550 CE) was the First Mathematician of the World.  His major works include the Āryabhaṭīya and the Arya-Siddhanta. Some of his major contributions were:

Aryabhata
  • In Mathematics field: The place value system and zero, Approximation of π, Trigonometry, Algebra and etc.
  • In Astronomy field: Eclipses, Motions of the solar system, Heliocentrism, Sidereal periods and etc.

4. Which was the oldest glorious city in the World?

Ans. Patliputra was the oldest glorious city in the World.

5. Which is the Word’s First Yoga University?

Ans. Bihar School of Yoga is the Word’s First Yoga University. It was established in 1963 in Munger. It was founded by Satyananda Saraswat.

Bihar School of Yoga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *